Bijtelling auto van de zaak 2024

Hoe zit het met de bijtelling voor auto's in 2024? En hoe bereken je de netto bijtelling? Hier vind je als werkgever alles over de bijtellingspercentages in 2024 voor zowel brandstof- als elektrische leaseauto's.

De bijtelling van een auto wordt verwerkt in de salarisadministratie in Jortt.

Wat is de bijtelling in 2024?

De bijtellingspercentages voor 2024 blijven onveranderd. Voor brandstofauto's en (plug-in) hybride auto's bedraagt de fiscale bijtelling 22%. Voor elektrische auto's geldt een bijtelling van 16%, maar dit is van toepassing tot een drempelbedrag van € 30.000 (de aanschafprijs van de auto). Voor het gedeelte boven deze drempel geldt het standaard bijtellingstarief van 22%.

In 2022 heeft staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat overwogen om vanaf 2025 alle zakelijke auto's verplicht elektrisch te maken, met als doel de overgang naar elektrisch rijden in Nederland te bevorderen en de CO2-uitstoot te verminderen. Echter, in mei 2023 werd bekendgemaakt dat dit plan niet wordt doorgezet. Ook in 2025 hebben werknemers de mogelijkheid om te kiezen voor een auto met fossiele brandstof, zolang dit in overeenstemming is met de autoregeling van hun werkgever.

Waarom betalen werknemers bijtelling?

Bijtelling is een fiscale regeling voor zakelijke rijders. Als jouw werknemers hun leaseauto ook voor privéritten gebruiken, beschouwt de Belastingdienst dit als loon in natura, waarover belasting moet worden betaald. De fiscale bijtelling is het bedrag dat aan het salaris van de werknemers wordt toegevoegd. Hierdoor betalen ze belasting over het privégebruik van de zakelijke auto. Belangrijk om te weten is dat bijtelling alleen van toepassing is als werknemers meer dan 500 privékilometers per jaar rijden. Blijven ze onder deze grens, dan zijn ze vrijgesteld van bijtelling.

Geldigheidsduur van het bijtellingspercentage

Het bijtellingspercentage geldt gedurende 60 maanden voor de auto, te beginnen vanaf het moment waarop het kenteken voor het eerst op naam wordt gesteld. Dit betekent dat het bijtellingspercentage dat op dat moment van kracht is, gedurende 60 maanden van toepassing is op de auto. Voor volledig elektrische auto's betekent dit dat ze gedurende vijf jaar kunnen profiteren van een voordeliger bijtellingspercentage.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.