Hoe verwerk ik WBSO in de boekhouding?

Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk

De WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is een Nederlandse fiscale regeling die is ontworpen om onderzoek en ontwikkeling (R&D) door ondernemingen te stimuleren. Het biedt bedrijven de mogelijkheid om de loonkosten en andere kosten en uitgaven voor R&D-projecten te verlagen. Dit wordt gedaan door middel van een vermindering van de af te dragen loonbelasting en premies volksverzekeringen. Bedrijven die ontwikkelings- of onderzoeksprojecten uitvoeren, kunnen dankzij de WBSO aanspraak maken op deze vermindering.

Voor wie is de WBSO regeling?

De regeling staat open voor zowel grote bedrijven als mkb'ers in diverse sectoren. Om in aanmerking te komen voor de WBSO, moeten de R&D-werkzaamheden voldoen aan bepaalde criteria die door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) worden beheerd. Bedrijven dienen een aanvraag in bij de RVO, waarin ze de aard van de projecten, de verwachte R&D-uren en eventuele andere R&D-kosten en uitgaven specificeren.

Wat doet de WBSO regeling?

De WBSO verlaagt niet alleen de loonkosten voor personeel dat aan R&D werkt, maar stimuleert ook innovatie binnen het Nederlandse bedrijfsleven. Hierdoor kunnen ondernemingen competitiever en innovatiever zijn in hun markt.

WBSO opgeven

.
  1. Ga naar Salarisadministratie
  2. Kies Aangifte loonbelasting.
  3. Selecteer de maand.
  4. Kies bij stap 3, Dien de aangifte loonheffingen in, Toon afdracht-vermindering en vermeerdering.
  5. Voer de afdracht WBSO voor deze periode in.
  6. Verstuur de aangifte loonbelasting.
WBSO

WBSO geef je aan per loonaangifte voor alle werknemers tegelijk.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.