Mollie uitbetalingen verwerken

Mollie uitbetalingen verwerken in je boekhouding

Heb je Mollie gekoppeld aan boekhoudprogramma Jortt? Dan worden de transacties van Mollie automatisch ingelezen in Jortt. Voor het automatisch verwerken van de Mollie uitbetalingen in Jortt, moet de uitbetalingsreferentie van Mollie beginnen met 'Uitbetaling Mollie'. Je bent vrij om de tekst daarachter aan te passen.

Controleer of de uitbetalingsreferentie in Mollie begint met 'Uitbetaling Mollie':

  • Log in bij Mollie.
  • Ga naar Instellingen en Uitbetalingen.
  • Controleer en pas zonodig de Uitbetalingsreferentie aan, zodat deze begint met 'Uitbetaling Mollie'.
boekhouden Mollie uitbetaling

Mollie uitbetaling

Je ontvangt per uitbetaling 3 transacties in Jortt. Jortt verwerkt deze transacties automatisch. Deze komen dus te staan bij Boekingen. Verander deze boekingen niet.

  • Mollie uitbetaling van je Mollie rekening (een negatief bedrag) boek je als: 'Balans' > 'Kruisposten'.
  • Uitbetaling Mollie aan je bedrijf op je betaalrekening (een positief bedrag) boek je als: 'Balans' > 'Kruisposten'.
  • De Mollie kosten (een negatief bedrag) boek je als: 'Verkoopkosten'. Op Mollie transacties wordt 21% btw berekend. Je hoeft hier geen factuur aan te koppelen.

Opbrengsten boeken via Mollie

De opbrengsten die betaald zijn via Mollie, komen als aparte transacties binnen in Jortt.

Factuur verstuurd met Jortt

Heb je de factuur verstuurd via Jortt en betaalt je klant met Mollie? Dan wordt de Mollie betaling direct gekoppeld aan de factuur. De factuur wordt automatisch als ‘Betaald’ gemarkeerd.

Factuur verstuurd buiten Jortt om (webshop)

Woocommerce, Lightspeed, MijnWebwinkel

Alle andere betalingen die via je Mollie account in Jortt worden ingelezen, worden voor je klaargezet bij ‘Nog te doen’. Jortt geeft de verkopen weer met eerst de betaalmethode (Ideal PayPal, creditcard, etc) en daarna de omschrijving zoals deze wordt meegegeven vanaf je webwinkel.

Deze transacties boek je als Opbrengsten > Diverse omzet.

boekhouden Mollie opbrengsten

Mollie geeft de referentie van je order mee. Om deze reden hoef je geen factuur aan deze boeking te koppelen. De referentie naar je webshop is voldoende.

Op deze manier maak je het beste gebruik van je webwinkel én je boekhoudprogramma: De webshop maakt de facturen, draagt zorg voor de betalingen en houdt de voorraad bij. Jortt verwerkt je opbrengsten en kosten, berekent je btw aangifte, maakt de winst- en verlies rekening en de balans.

PayPal uitbetalingen

Mollie betaalt de ontvangsten van PayPal direct uit op je PayPal rekening. Deze komen dus niet binnen op je bankrekening. Voor het verwerken van PayPal uitbetalingen moet je eerst een PayPal rekening aanmaken in Jortt.

Jortt verzamelt alle PayPal betalingen van een dag en maakt hiervoor een transactie aan met en negatief bedrag: Geld uitbetaald van Mollie naar je PayPal rekening. Voor deze transactie maak je de volgende boeking: Balans | PayPal.

boekhouden paypal opbrengsten

PayPal chargeback

Wanneer je via Mollie een chargeback doet van een PayPal betaling, wordt hiervan ook een transactie gemaakt bij Nog te doen. Dit is een transactie met en positief bedrag. Voor deze transactie maak je de volgende boeking: Balans | PayPal.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.