Cryptovaluta zakelijk: wat je moet weten
Als ondernemer in Nederland kan het investeren in cryptovaluta aantrekkelijk zijn, maar het brengt ook fiscale verplichtingen met zich mee. Hieronder lees je wat je moet weten over het betalen van belasting over cryptovaluta.
1. Cryptovaluta in je administratie
Cryptovaluta moeten correct worden opgenomen in je administratie. Hoe je dit doet, hangt af van hoe je de cryptovaluta gebruikt:
- Zakelijk gebruik: Gebruik je cryptovaluta voor betalingen of als belegging binnen je bedrijf, dan moeten deze worden opgenomen in de bedrijfsadministratie. De waarde van de cryptovaluta wordt meestal vastgesteld op basis van de marktwaarde op het moment van de transactie.
- Privégebruik: Gebruik je cryptovaluta buiten je onderneming, dan vallen deze onder privévermogen en worden ze meegenomen in Box 3 van de inkomstenbelasting.
2. Belastingen op cryptovaluta
Zakelijke cryptovaluta
- Winst uit onderneming: Eventuele winst of verlies bij de handel in cryptovaluta wordt gezien als onderdeel van de winst van je onderneming. Dit wordt belast in de inkomstenbelasting (eenmanszaak) of vennootschapsbelasting (bv).
- BTW: Cryptovaluta worden behandeld als betaalmiddel, en handel daarin is vrijgesteld van btw.
Privé cryptovaluta
Cryptovaluta in privébezit vallen in Box 3. Je betaalt belasting over de waarde van je cryptovaluta op 1 januari van het belastingjaar, samen met je overige spaargeld en beleggingen.
3. Waardering en administratie
Het is belangrijk om de waarde van je cryptovaluta nauwkeurig bij te houden. Gebruik betrouwbare bronnen om de koers te bepalen en zorg dat je een duidelijk overzicht hebt van je aan- en verkopen. Deze informatie is cruciaal voor je belastingaangifte.
4. Toezicht en regelgeving
Cryptovaluta vallen onder strenge regelgeving, waaronder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Werk alleen met platforms die geregistreerd zijn bij De Nederlandsche Bank (DNB) en houd je administratie volledig en transparant.
5. Praktische tips
- Gebruik boekhoudsoftware zoals Jortt om je cryptotransacties eenvoudig te registreren en correct te verwerken.
- Raadpleeg een financieel adviseur of accountant om te voldoen aan de belastingregels.
- Zorg dat je de Belastingdienst altijd de benodigde gegevens kunt aanleveren, zoals aankoopbewijzen en koersoverzichten.
Hoe voeg ik een cryptorekening toe in Jortt?
Om een cryptorekening toe te voegen in Jortt, gebruik je dezelfde instructies als bij het toevoegen van een aandelenrekening. Zie hier de instructies: Hoe boek ik met een aandelenrekening? .
Investeren in cryptovaluta kan kansen bieden, maar het is essentieel om je administratie en fiscale verplichtingen goed op orde te hebben. Jortt helpt je bij een eenvoudige en correcte administratie, ook voor cryptovaluta!