Activering zelfgebouwde software

Als je zelf een app hebt gebouwd, zijn er twee belangrijke voorwaarden voordat je deze als een bezit op de balans van je bedrijf kunt zetten:

  • Je moet ervan overtuigd zijn dat je app in de toekomst geld gaat opleveren.
  • Je moet precies kunnen uitrekenen hoeveel het gekost heeft om de app te maken.

Toekomstige voordelen

Om te bewijzen dat je app echt geld gaat opleveren, moet je goed nadenken en onderbouwen waarom je denkt dat dit zo is. Het helpt als je app beschermd is door patenten of licenties, want dat maakt het makkelijker om te laten zien dat de app uniek en waardevol is.

Hoe bereken je de kostprijs?

Onderzoeksfase

In de onderzoeksfase ben je vooral bezig met het verkennen van ideeën en mogelijkheden. Geld dat je in deze fase uitgeeft, zet je direct als kosten in de boeken, omdat het nog niet zeker is of er iets waardevols uit komt.

Ontwikkelingsfase

Als je eenmaal een goed plan hebt en echt begint met het bouwen van je app, dan noemen we dat de ontwikkelingsfase. De kosten die je in deze fase maakt, mag je als bezit op de balans zetten. Maar dit mag alleen als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je kunt de app afmaken en kunt gebruiken of verkopen.
  • De app gaat geld opleveren in de toekomst.
  • Je hebt genoeg geld en middelen om de app te ontwikkelen en te gebruiken of te verkopen.
  • Je kunt precies bijhouden hoeveel alles kost.

Alles wat je uitgeeft aan materialen, salarissen, en andere kosten die echt nodig zijn om je app te maken, tel je op om de totale kostprijs van je app te bepalen.

Wat als je al kosten had gemaakt?

Als je in het verleden al geld hebt uitgegeven aan je app en dat als kosten had geboekt, mag je dat niet ineens veranderen en op de balans zetten.

En kosten na de eerste verwerking?

Als je na het op de balans zetten van je app nog meer uitgeeft, dan mag je dat alleen als bezit zien als je zeker weet dat die extra uitgaven de app meer waard maken.

Het is slim om alles wat je doet en uitgeeft goed bij te houden. Elk jaar moet je ook checken of je app nog steeds zoveel waard is als je dacht. En als je kosten voor de ontwikkeling van de app op de balans zet, moet je hier een speciale reserve voor opbouwen.

In Jortt gebruiken we het woord 'Afschrijven' in plaats van 'Activeren'.

Lees hier hoe je een bedrijfsmiddel verwerkt in de boekhouding: Bedrijfsmiddel activeren - afschrijven

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.