Boekhoudprogramma Jortt

Hoe boek ik cadeaubonnen in mijn boekhouding?

Wanneer je zelf cadeaubonnen uitgeeft en ontvangt, moet je deze in je boekhouding verwerken. Een cadeaubon is een verplichting naar de toekomst. Je ontvangt nu geld, maar moet daar in de toekomst nog een dienst of goederen voor leveren.

Obligo-boeking

In traditioneel boekhouden heet dit een obligo-boeking (mocht je een traditionele boekhouder spreken, dan weet je waar deze het over heeft).

Kortlopende schuld

Het is te verwachten dat een verkochte cadeaubon binnen een jaar wordt ingeruild voor een dienst of goed. Om deze reden zijn cadeaubonnen een ontvangen kortlopende lening. Je voegt dan ook in Jortt bij Geldzaken een Ontvangen lening toe. Ga naar Geldzaken , kies bij Korte termijn lening toevoegen, noem deze lening 'Te verzilveren cadeaubonnen'.

Verkochte cadeaubonnen zijn geen opbrengsten

Op het moment dat je een cadeaubon verkoopt, is dit nog geen omzet! Het is een schuld die je aangaat. Je ruilt geld in, tegen de verplichting daar in de toekomst diensten en goederen voor te leveren. Op dit moment heb je dus nog geen waarde aan je te leveren goederen en diensten toegevoegd, je bent dus ook nog geen btw (belasting toegevoegde waarde) verschuldigd.

Cadeaubonnen boeken

Verkochte cadeaubonnen boek je als Nieuwe boeking > Balans > Te verzilveren cadeaubonnen. Het betreft een balansboeking, je rekent dus nog geen btw. Sla de boeking op, kies Inboeken en geef de betaalmethode op.

Bij Geldzaken zie je de huidige stand van openstaande cadeaubonnen. Deze schuld loopt op bij het verkopen van cadeaubonnen.

kadobon-boeken-in-jortt

Ontvangen cadeaubonnen boeken

Ontvangen cadeaubonnen boek je als Nieuwe boeking > Opbrengsten > Diverse omzet. Het betreft nu een opbrengstboeking, je rekent nu dus wél btw. Sla de boeking op, kies Inboeken en geef als Nieuwe betaling 'Te verzilveren cadeaubonnen' aan.

Bij Geldzaken zie je de huidige stand van openstaande cadeaubonnen. Deze schuld neemt af bij het innemen van cadeaubonnen.

Niet verzilverde cadeaubonnen boeken

Wanneer je cadeaubonnen een beperkte geldigheidsduur hebben, kunnen deze dus ook verlopen. Het kan dus voorkomen dat je deze niet verzilverde bonnen wilt afromen van je schuld.

Je boekt niet verzilverde cadeaubonnen als Nieuwe boeking > Opbrengsten > Diverse omzet. Het betreft nu een opbrengstboeking, waar je geen diensten of producten voor hebt geleverd (buitengewone baten), je rekent nu geen btw. Geef in de omschrijving duidelijk mee dat dit om niet verzilverde cadeaubonnen gaat. Sla de boeking op, kies Inboeken en geef als Nieuwe betaling 'Te verzilveren cadeaubonnen' aan.

Bij Geldzaken zie je de huidige stand van openstaande cadeaubonnen. Deze schuld neemt af bij het boeken van niet verzilverde cadeaubonnen.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.