Boekhoudprogramma Jortt

Hoe boek ik een dividenduitkering?

Een dividenduitkering bestaat uit twee boekingen. Je moet namelijk over de dividenduitkering vanuit het bedrijf 15% (2016) dividendbelasting betalen. We hebben een voorbeeldboeking gemaakt waarbij € 100.000 dividend wordt uitgekeerd.

Je moet belastingaangifte doen en betalen binnen 1 maand na de dag waarop het dividend beschikbaar is gesteld. Kijk voor de regelgeving omtrent de dividendbelasting en het formulier 'Aangifte dividendbelasting' op de website van de Belastingdienst .

Het dividend van een dga wordt in box 2 belast als inkomen uit aanmerkelijk belang. Het tarief hiervan is 25%. Maar je mag de dividendbelasting hier weer van aftrekken. Uiteindelijk betaal je dus (25% - 15%=) 10% via box 2 en betaalt de bv 15% via de dividendbelasting.

Boeking 1: De dividenduitkering naar de privérekening. Selecteer het bankafschrift met een betaling van € 85.000 naar privé. Kies 'Balans' en selecteer 'Dividenduitkering'.

Jortt dividenduitkering boeken

Boeking 2: De dividendbelasting naar de Belastingdienst. Selecteer de bankafschrijving met een betaling van € 15.000 naar de Belastingdienst. Kies 'Balans' en selecteer 'Dividendbelasting'..

Jortt dividendbetaling boeken

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.