Hoe boek ik de aanschaf van een (elektrische) fiets?

Voor de aanschaf van een (elektrische) fiets, speed pedelec of bakfiets maak je een bedrijfsmiddelen boeking aan wanneer deze meer dan €450,- ex btw. heeft gekost. Door het maken van deze boeking gaat boekhoudprogramma Jortt de fiets in 5 jaar afschrijven, wordt de fiets meegenomen in het KIA rapport voor de kleinschaligheidsaftrek en wordt de btw die je hebt betaald, verwerkt in je btw aangifte.

 1. Ga naar Nog te doen links in het hoofdmenu.
 2. Selecteer bij Boek de bij- en afschrijvingen de juiste rekening.
 3. Klik op de Afschrijving van de betaling van de fiets.
 4. Klik op Maak boeking in de geopende Afschrijving. Er wordt een paneel geopend voor een nieuwe boeking.
 5. Kies als boeking soort Bedrijfsmiddelen en als categorie (Elektrische)fiets.
 6. Voeg de inkoopbon toe.
 7. Klik op Opslaan.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Heb je als zzp’er een elektrische fiets, speed pedelec of elektrische bakfiets aangeschaft van meer dan € 450, dan wordt deze investering meegenomen in de kleinschaligheidsaftrek (KIA). Bekijk in het KIA rapport wat je uitgaven in het jaar tot nu toe zijn geweest en welk bedrag je van je fiscale winst mag aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting.

Vamil

Je mag als zzp’er voor een speed pedelec of een elektrische bakfiets ook gebruik maken van de Vamil regeling. Schrijf je normaal een bedrijfsmiddel in 5 jaar af, met deze regeling mag je een willekeurige afschrijving doen tot maximaal 75% van de aanschafwaarde (ex btw). Doordat je meer afschrijft heb je hogere kosten en daarmee verlaag je je winst, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Je mag deze willekeurige afschrijving ook in een ander jaar doen.

Willekeurige afschrijving:

 1. Ga naar Rapporten en selecteer Bedrijfsmiddelen.
 2. Selecteer het bedrijfsmiddel door erop te klikken.
 3. Klik op Alle opties.
 4. Klik op Toon afschrijvingen.
 5. Klik op Alle opties.
 6. Klik op Voeg willekeurige afschrijving toe.
 7. Geef de maand op waarin je de afschrijving wil laten plaatsvinden.
 8. Geef het bedrag op hoeveel je willekeurig wil afschrijven.
 9. Klik op Opslaan..

MIA

Koop je als zzp’er een elektrische bakfiets of speed pedelec dan kom je ook in aanmerking voor de MIA. Je kunt in Jortt nog geen bedrijfsmiddel aanmaken waarbij zowel de MIA als de KIA worden geregistreerd. Geef zelf bij het indienen van je belastingaangifte aan dat je een investering hebt gedaan waarop de MIA van toepassing is.

Heb je een fiets op de zaak gekocht dan moet je een bijtelling betalen van 7% van de adviesprijs (consumentenprijs dus incl. btw) voor het privé gebruik. Lees meer: bijtelling boeken.

Op de site van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) lees je meer over Vamil en MIA

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.