Hoe boek ik vennootschapsbelasting (vpb)

Als bv betaal je vennootschapsbelasting. Dit is belasting over de winst die je bedrijf heeft gemaakt (winstbelasting). Je betaalt vennootschapsbelasting op basis van een voorlopige aanslag die je vooruit betaalt, of op basis van een gewijzigde of definitieve aanslag achteraf.

Boeken van een betaling (voorlopige aanslag) vennootschapsbelasting

.

Heb jij van de Belastingdienst een voorlopige aanslag ontvangen en betaal je deze in termijnen? Als je het juiste betalingskenmerk gebruikt, dan verwerkt de Boekhoudbot deze betaling automatisch. Staat het bedrag bij Nog te doen? Dan verwerk je de betaling als volgt:

 1. Ga naar Nog te doen links in het hoofdmenu.
 2. Selecteer bij Bij- en afschrijvingen de juiste rekening.
 3. Klik op de Afschrijving van de vennootschapsbelasting.
 4. Klik op Maak boeking in de geopende Afschrijving. Er wordt een paneel geopend voor een nieuwe boeking.
 5. Kies als boeking soort Kosten en als categorie Vennootschapsbelasting.
 6. Klik op Opslaan.
vpb betaling boekhouding

De Boekhoudbot herkent al honderden soorten bij- en afschrijvingen. Ook betalingen aan de Belastingdienst, zoals omzetbelasting (btw), loonbelasting en vennootschapsbelasting worden herkend en automatisch voor je ingeboekt.

Betaling / teruggaaf wijziging of definitieve aanslag boeken

.

Ook betalingen van een gewijzigde of definitieve aanslag of teruggaaf boekt de Boekhoudbot automatisch. Staat het juiste betalingskenmerk niet vermeld, dan herkent de Boekhoudbot de betaling niet en vind je deze terug bij Nog te doen:

 1. Ga naar Nog te doen links in het hoofdmenu.
 2. Selecteer bij Bij- en afschrijvingen de juiste rekening.
 3. Klik op de bij- of afschrijving van de vennootschapsbelasting.
 4. Klik op Maak boeking in de geopende bij- of afschrijving. Er wordt een paneel geopend voor een nieuwe boeking.
 5. Kies als boeking soort Kosten en als categorie Vennootschapsbelasting.
 6. Klik op Opslaan.

Buitenlandse winstbelasting

.

Boek buitenlandse winstbelasting op Kosten | Winstbelasting | Buitenlandse winstbelasting. Door het op deze categorie te boeken kun je deze apart opgeven bij het doen van je IB of VPB aangifte.

Vennootschapsbelasting op de Winst-en-verliesrekening en Balans

.

Geboekte vennootschapsbelasting wordt verwerkt in de Winst-en-verliesrekening en in de Balans.

Vennootschapsbelasting op de Winst-en-verliesrekening

Het bedrag wat je in je winst-en-verliesrekening ziet staan is de vennootschapsbelasting die je in het kalenderjaar hebt betaald of ontvangen. Dit kan de voorlopige aanslag van het huidige jaar zijn, maar ook een betaling of teruggaaf van een vorig jaar. Betaalde vennootschapsbelasting verlaagt het resultaat, terug ontvangen vennootschapsbelasting verhoogt het resultaat.

Om te berekenen hoeveel belasting je moet betalen gaat de Belastingdienst uit van het resultaat voor belastingen. In je aangifte geef je op hoeveel vennootschapsbelasting je hebt betaald over dit jaar jaar en vorige jaren. Op deze manier ziet de Belastingdienst welke betalingen je in je winst-en-verliesrekening hebt verwerkt en wordt hier niet nog een keer belasting over berekend.

vpb betaling boekhouding

Vennootschapsbelasting wordt ook niet in de winst-en-verliesrekening grafiek getoond.

Vennootschapsbelasting op de Balans

Op de balans wordt de betaalde vennootschapsbelasting (negatief) weergegeven onder Eigen vermogen | Winst | Winstbelasting.

vpb betaling boekhouding

Je kunt ervoor kiezen om de vennootschapsbelasting te boeken in het jaar waarover de belasting is verschuldigd. Je maakt dan in dat jaar een kostenboeking aan.

De Boekhoudbot boekt betalingen voor de vennootschapsbelasting automatisch. Deze regel moet je uitzetten, zodat de betalingen bij Nog te doen blijven staan. Deze betalingen koppel je dan handmatig aan de kostenboeking. Wanneer (een deel) de vennootschapsbelasting nog niet is betaald aan de Belastingdienst dan wordt deze ook weergegeven onder Schulden | Nog te betalen | Vennootschapsbelasting.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.